14 July 2010

Blueberry Cheese Kek

sekarang ni tgh gile ngan blueberry... aritu beli sekali banyak bluebery filing kt bakers shop.. skrg da jenuh nk habihkan... tp xpe.. aslkan sedap masuk tekak kire ok ler.... dulu wat tart yang xbape nk jd chasing nyer tuh.. tah bile lg ler nk try blek.. nk wat chasing nyer btol2.... pas2 masak pankek tun minum pagi... mkn ngan blueberry gak...

kali ni ak wat blueberry cheese kek... resepi yang amat mudah n simple.. xde nk bako2 lam oven... juz blend n simpan lam peti ais.. pas tu siap tuk dingap!!! cheese kek ni ak bw g ofc sbg ganti blueberry kek yg oficemate hb mintak... mase tu xder bahan.. ak ganti ngan kek coklat..

ni ler rupe kek aku...
mmg dpt pujian dr kwn ofc... kembang jap idong...walau rupe xmenarik.
ak lom pandai bab mendeco kek ni...
memandangkan ofc ak n hb len2 (dulu satu ofc).. ak bahagi2 kek ni..
biar adil.. sume dpt rase.. sbb ofc kami xjauh..
tkt nti ader yg bercerita xpat mkn...
gmbr kt ats tu dpt amek mase kt ofc... lepas dpt potng..
gmbr bwh tu lom potong.. mmg ak bw skali bekas2 die skali..
tp yg btol nyer uma ak bukan ader bekas tok tapau benda2 mcm ni g ofc...

okeh.. kali ni ak bg resepi die skali... amek dr kak hana jepon tuh.. jeles tgk die msk2 mcm makanan... tuh ak pon join buat gak.. apepon time kaseh ler kak yer..(walau akak xbce blog sy :(.......

Kak hana bg name blueberry marble cheese kek.. tp ak nyer xmarble pon

Bahan-bahan
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih) - ak gandakan tok dptkan base yg tebal
  • 80g biskut merie or etc - hana gune ritz
  • 50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 150g yogurt plain
  • 50g gula - leh add
  • 15g gelatin
  • 60ml air panas
  • 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem (ak gne wild blueberry lam botol tuh)
  • 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry (ak gne filling)

Cara-cara
  • Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  • Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
  • Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  • Potong dan hidangkan.
~selamat mencube~

No comments: