17 August 2010

Strawberi Chantilly

dalam sedar x sedar hari ni da msok hari pose yg ke 7.. cpt btol mase berlalu kan.. nti pejam celik da nk rye pulak.... da 6 ari pose ak lom berkesempatan berbuka di rumah sendiri... cuma sabtu lepas je ak n hb blek ke umah MIL. yg lain nyer berbuka di bazar bersama mak ak, xpun kene bertugas untuk majlis berbuka...

disebabkan tu jugak la dapur ak xberapa nk berasap dlm bulan pose ni... tp ak cube2 jgk curi mase tok buat kuih ataupon pape selain dari makanan berat.... semalam ak cube buat strawberi chantilly... hasil rembatan menu drp kak ummi.. time kasih ye kak...

tgk ler strawberi yg merah menyala tuh..
stawberi ni dr cameroon... tp beli kt tesco jer..


ni strawberi yg dah dijadikan puri

ni pulak bahan2 die ye puan2...


setelah siap...
ak nyer terlebih susu lak....
tp kt tengah2 tu ak lebihkan puri strawberi...
bg balance blek rase die..


puri yg lebih tuh ak jadikan minuman...
tp en hb jer yg habiskan...
sedap kate nye... :)

okeh.. ni resepi nyer.. cnp dr blog kak ummi... mintak halal ye kak... resepi asal kt ummi amek dr majalah.. tp telah diubahsuai ikut kesesuaian die.. n ak lak ikt bulat2 resepi die.. ngeh..ngeh..

STRAWBERRY CHANTILLY
(Adaptasi dari Majalah SAJI dan diubahsuai caranya)

Bahan Lapisan A:-

* 100 gm puri strawberi (*akak kisar 10 biji strawberi)
* 20 gm gula kastor
* 10 gm serbuk gelatin
* 50 ml air panas

Bahan Lapisan B:-

* 100 gm gula kastor (*akak letak 80 gm jek)
* 2 biji kuning telor
* 200 gm krim putar (whipping cream)
* 7 gm gelatin (dibancuh dengan 3 sb. air panas, kacau larut dan ketepikan)

Bahan Lapisan C:-

* 200 gm buah strawberi (*akak letak 20 bj yg sedang2 saiznya) - dikisar dgn sedikit air saja, jadikan puri.


Cara Membuat:-

1. Lapisan A: -Tuangkan air panas dalam mug dan masukkan gelatin. Kacau hingga gelatin larut dan tidak berketul2.
2. Dalam mangkuk lain, kisar buah strawberi bersama gula dan jadikan puri. Ketepikan.
3. Tuangkan air panas dalam mug dan masukkan gelatin. Kacau hingga gelatin larut dan tidak berketul-ketul.
4. Terus tuangkan ke dalam buah strawberi tadi...kacau sebati.
5. Lapisan B:- Dalam mangkuk lain, putar gula dan kuning telor hingga sebati.
6. Kemudian masukkan whipping cream. Putar lagi.
7. Bancuh gelatin seperti cara di atas dan tuangkan ke dalam adunan tadi. Kacau sebati.
8. Sediakan mangkuk dessert yang sesuai dan tuangkan 1/4 cawan lapisan A.
9. Kemudian perlahan-lahan letakkan pula 1/4 cawan lapisan B.
10. Akhir sekali, letakkan 2 sudu besar bahan lapisan C.
11. Sejukkan di dalam fridge dan hidangan dengan hiasan potongan buah strawberi.

2 comments:

cikmanggis said...

salam aloy..fresh nampak stoberi tu masih ada daun yg segar lagi tu.

stoberi chantilly tu mmg sesuai untuk berbuka:)

aLoY said...

time kaseh ler kak sudi lawat teratak usang sy ni... menu tu hb request... kite buat ler kan.. janji die abeskan