12 November 2010

Ayam Kung Poa


menu makan mlm kami.. ader lebihan dada yam lam esbok tuh.. teringin lak nk cube ayam kung pao.. resepi amek dr CMG. tp ak cnp gak lam blog nih ea cik mat... tp xde ler menarik cm cik mat nyer.. capsicum xde.. pape pon tq ats resepi.. sayur lak kangkung goreng belacan jer...

ni resepi nyer;

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping dada ayam, hiris sederhana besar, cuci dan toskan*
1 camca besar sos tiram*
1/2 camca teh lada sulah*
1 1/2 camca besar tepung jagung*(*disatukan, gaul rata dan perap 30 minit)
1/2 biji red capsicum, didadu - ak xbuh. xde stok
1/2 biji green capsicum, didadu - xbuh gak..
4 kuntum cendawan butang segar, hiris kasar (boleh ganti yg dalam tin atau abaikan) - xde gak
8 tangkai cili kering, hiris serong, cuci dan lap kering2
4 ulas bawang putih, cincang halus
1 genggam kacang gajus, digoreng keemasan, toskan
1 1/2 camac besar sos hoisin
1 camca besar kicap cair
1/2 camca besar kicap pekat
1/4 camca teh minyak bijan
3/4 camca teh gula

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak, goreng ayam yang telah diperap tadi hingga masak, angkat dan toskan. Tinggal kan kurang lebih 2 camca besar minyak masak. Masukkan cili kering dan tumis hingga harum, tambah bawang putih, tumis lagi, masukkan cendawan, red n green capsicum. Kacau rata.
  2. Masukkan sos hoisin, kicap pekat, kicap cair, minyak bijan, gula dan gajus tadi, kacau hingga mesra. Tambah ayam dan gaul hingga sos menyaluti daging ayam. Masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika kurang masin boleh tambah sedikit kicap cair lagi. Angkat dan hidangkan panas...

No comments: