15 December 2010

Kek Gula Hangus

kali ni ak mencube kek gula hangus lak... ak tgk rmai yg da mencube nyer.. n bile tgk resepi n cara2 nk buat tuh mcm senang jer.. so ak pon mencuber ler... tp mmg senang pon buat nyer.. cume tempoh tu jer yg lame.. coz kene peram dlu...


tu ler rupe hasil nyer.. alhamdulillah.. menjadi gak lobang2 nyer tu... mcm bese.. bile ak mencuberesepi nih.. kompom ak bw g opis.. senang nk abes.. abes sume org yg mkn tuh ak tye jd ker tak... bile dorg ckp jer jd n manis die sedang elok jer.. kembang tros idong aku nih... ak mmg suke kalo pestime cube tros jd nih... tp bile blek hubby tye.. mane kek gula hangus tuh.. huhuhu.. yg btol nyer ak terbawa sume sekali.. slalu nyer ak ader tinggalkan skit tok minum petang.. pg tuh ak da lmbt nk g ofc.. kelam kabut.. tu yg ak terbawa sume.. sib baik die da mkn skit mlm tu.. tp nyer cayang.. nti buat lg ea.. nk abes susu cair tuh (kiteorg kurang gune susu cair tu)...

Resepi Kek Gula Hangus
by : Cik Mat Gebu (CMG)

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 camca besar mentega
1 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum*
2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)
4 biji telur
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga cair dan sejukkan.
  2. Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.
  3. Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin (mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...
note : ak perap 4 jam.. n tips dr CMG gak (hasil dr kajian sendiri CMG) untuk 40 minit pertama gune api bawah jer.. lepas tuh br on api atas smpai masak.. insyaAllah akan jadi kek tuh.. n aku tapis adunan tuh if berketul2....

No comments: