29 December 2010

Siakap Kukus

aritu tekak ni tetibe lak teringin mkn benda yg dimasak scr kukus.. bile teringin tuh tros teringat resepi CMG yg mabeles.. terliur sendiri jerk.. pe lagi mintak husben pegi cr ikan siakap.. die mmg xbyk songeh kalo kene cr benda yg ak mengidam nih.. aslkan ak xbsing kt telinga die ari2 mintak.. da dpt br ak diam. huhuhuh...

resepi mmg ak gune sepenuh resepi CMG.. xde ubah ape pon.. cume version ak x la semeria yg org len da penah cube..coz akak nih jakun skit.. len skit jer mesti xbole nk telan.. kene pulak buat sesi suai kenal makanan tuh dgn tekak nih dulu plak nti.. kali ni konon2 nk seimbangkan makanan.. kire ader sayur skali ler.. tp bile da siap masak tgk byk kolestrol gak kt sayur tuh.. mane x dua2 makin tembun badan nyer.. pastu bsing. huhuhu.. nk wat cmne kan.. rakyat xrmai lg.. byk ke.. sikit ke yg ak masak mmg kami berdua je la yg kene bedal.. kalo x membazir je nti..

kacang buncis tumis ngan udang..
campor skit ngan cili api bg pedas..

ak msak separoh jer..
bukan tkot xabes.. tp tkot terlebih mkn..
kalo msk gak sekor kompon abes gak kene ratah..
bek simpan skit. bole wat goreng2 lak nti..

Ni resepi nye ye.. (Versi asal CMG)

Resepi Siakap Kukus..

Resepi asal : Florence Tan
Sumber : CMG @ MyResipi

Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
  • 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok(
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 camca teh lada sulah
  • 3 camca besar jus limau kasturi*
  • 1 1/2 camca besar minyak masak*
  • 1 1/2 camca teh gula*
  • 1/2 camca teh garam*
  • 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
  • 2 batang serai, dihiris halus*
  • 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
  • 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
  • 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
  • 1/2 camca teh tepung jagung*
  • 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*.

Cara-cara

  1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
  2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*") hingga sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
  4. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.

No comments: