05 January 2011

Devil Food Cake

uii.. devil's food cake.. pestime ak dgr nme cake ni pon ak konpius gak.. awat la dippgl nama tuh.. punya la byk nama yg lain kan. tapi bile ak cube buat. br ak taw kisahnya nama kek tuh.. mmg ptt bg nama die tuh. mmg sedap!!! tros masok list kek yg mmg kompom ak akan buat bile teringin mkn kek... tp masalah negara ak tu la.. tgk la pic nye.. ak xpndai nk posing2kan lg makanan tuh.. amek men hentam jer.. asalkan ader gambo.. da tu xde la ak ni rajin nk mengeditkan sume gambo2 tuh... trok kan penyakit ak tuh.. xpe.. azam thn br ni AKAN ku cuba tok mengedit dan memposingkan gambar tuh sume (tu pon kalo rajin..)...



Resepi : Devil's Food Cake
amek dari : kak yat
kak yat amek dr : cik ayu

Bahan: -
1 cawan tepung gandum
1 / 4 cawan cocoa powder-(Ayu gunakan Valrhona)
3 / 4 sdt soda bikarbonat
1 / 4 sdt garam
1 / 2 cawan gula pasir-Ayu gunakan 1 / 4 cawan (ak pon gune 1/4 cwn)
1 / 2 brown sugar-Ayu gunakan 1 / 4 cawan (ni pon same)
65 g mentega
1 biji telur besar
1 sdt vanili ekstrak
1/4 cawan buttermilk-(buatan sendiri 1 cawan susu ditambah dengan 1 sudu makan cuka. Rehatkan selama 20 minit tetapi recipe ni hanya gunakan 1/4 cawan saja)
1/2 cawan air suam

Kaedah:-
Set oven 170C. Siapkan tin kek anda.
Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan. Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur. Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan2 kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cair(buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.Terakhir masukkan vanili estract. Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting:-(lain kali buat 1/2 adunan aje) (ak tros buat 1/2 adunan)
250g Philadelphia cream cheese
125g mentega
1 cawan gula aising-(Ayu gunakan 1/4 cawan aje)
1 sdt vanili ekstrak
jus daripada lemon
double boil cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.


Chocolate Ganache:-(lain kali buat 1/2 adunan aje)
200ml double cream-(Ayu gunakan whipping cream)
250g coklat gelap dicincang halus
sedikit garam
Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair, Angkat dan sejukkan dulu baru sapukan frosting krim keju & tuangkan coklat ganache diatas.

kek coklat yg da siap ak potong2 kan.. msok lam bekas kaca tuh..

No comments: