03 October 2011

Ish.. Ish... ape nk jd nih..

sian kt uma ak nih.. lama bebeno ditglkan.. bz memanjang (konon nyer la)... br ni berkesempatan nk hapdet skit story mory yg mmg byk nk dikongsikan.. tp mood nk bercerita lom ader lg la.. so ak msk kan la cream puf yg ak br cube nih.. tp ade gmbr yg br kuar dr pck oven jer.. len gmbr lupe lak nk snap sbb syok sgt picit cream dlm puff tuh.. mmg sedap ooo.. resepi amek dr uma cik mat gebu.. tp ak xbuat custard. bahan xde. ak gune whipping jer. sonang kojo mck kan... meh kite cube reramai cmne buat nyer ye... ak br pestime buat ader memcm saiz ler.. ade yg gemok..kurus.. yg xcukup mkn pon ade gak.. xpe la kan.. janji rasa ade...


Resepi : Cream Puff
Source : CMG

BAHAN CREAM PUFF :-)
50 gram mentega
125 ml air
1/3 camca teh garam
75 gram tepung gandum, diayak
1 biji telur + 1 kuning telur, dikacau sebati
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN CUSTARD CREAM :-)
1 kuning telur
150 ml whipping cream
1 1/4 camca besar tepung custard
25 gram gula halus
1 camca besar parutan keju cheddar
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK CUSTARD CREAM :- Satukan semua bahan2 untuk custard cream, kecuali keju, kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga panas. Masukkan keju dan terus mengacau hingga bancuhan menjadi pekat. Bila whisk diangkat, adunan jatuh bertali. Alih custard dalam bekas dan tutup dengan plastik cling, tujuan untuk mengelakkan custard tadi ber"kepala" (atau permukaannya menjadi keras). Ketepikan.
  2. UNTUK CREAM PUFF :- Satukan air dan mentega, jerang hingga mentega cair. Masukkan garam dan juga tepung tadi, kacau dengan senduk kayu sehingga adunan menjadi bancuhan kental yang tidak melekat di periuk, gunakan api perlahan. Matikan api, alih adunan ke dalam mangkuk pemutar. Bila adunan suam, putar pada kelajuan sederhana, masukkan telur + kuning telur dan esen vanilla. Putar hingga sebati. Alih kan bancuhan ke dalam beg piping yang dipasang muncung bintang. Paipkan bentuk rosset berdiameter 2 inci atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selamat 25 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan atas jaringan, kemudian belah, isi ruang dalam cream puff dengan custard cream tadi, ayak sedikit gula aising sebagai penyeri...

4 comments:

ady said...

as-salam
dah lama tak up date..baru ni ady npk..sedap cream puff tu kalau custard durian..sedap3..

aLoY said...

wasalam.. heheh.. sibuk konon nyer.. smpt mewat uma kengkawan jer.. nk tglkan jejak pon xsmpt..
uuiii.. durian. buat ape pon sedap kan!! tp kt sini da xde stok la..

cik cek said...

Emmmm...ada cream puff kat sini..lehla kak cek mintak sikit...ada lagi ke...:D

aLoY said...

da abes da kak cek. buat sikit jer.. :)