28 December 2010

Udang Goreng Oat

seafood... even en suami alergic ngan seafood tp ak paksa jgk die mkn... hehehe.. ak gune pepatah lama bg die bg.. "alah bisa tegal biasa".. kalo da slalu mkn lelama jd serasi la kan.. hikhik.. ikot suke ak jer.. yg merana nyer tuan badan.. nasib la da bini mcm ak nih.. suke ikot tekak sendiri je. tp tang membaking mmg kene ikot tekak suami.. kalo x mmg ssh ler nk perabihkan. slh satu tips nk abeskan mknn.. kalo buat byk n xleh nk abes kan berdua. ak akan bw ke ofis lak.. paksa budak2 or mak budak kt kt ofis mkn. br la x membazirkan...

kali ni amek resepi dr blog kak hana.. tp ak memandai ubah gune udang.. tu yg name pon ak ubah..bole la kan.. maaf ye kak.. buat asal boleh msok lam tekak. resepi asal bole tgk sini..



RESEPI AYAM GORENG OAT
resepi asal : mariamsayuti
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 6-8 ketul drumstick @ bhgn lain (ak gune udang)
  • 1 sb serbuk kari
  • 1 sk serbuk kunyit
  • lada sulah/serbuk cili
  • garam
  • 2 sudu besar tepung beras@ tepung gandum
  • 1/2 biji telur
Untuk Saduran
  • Oat secukupnya
Cara-cara
  • Gaul ayam dengan serbuk kari, serbuk kunyit, lada sulah dan juga garam. Masukkan telur dan gaul rata. Masukkan pula tepung dan gaul.
  • Golek2an ayam tadi ke dalam oat dan goreng hingga garing dan masak.
  • Angkat dan toskan. Hidangkan dengan sos kegemaran atau enak juga dimakan begitu sahaja.
tp bile mkn.. kami mkn sotong jer ngan nasi.. udang tuh ratah jer.. cicah ngan sos.. mmg sedap!!

2 comments:

ieja said...

menarik nampaknya ni loy..

aLoY said...

cube la kak.. mmg sedap pon.. ratah mcmtu pon sedap!!