02 September 2010

Biskut Kelapa Permata

ha.. hr ni da msok ramadhan yg ke berapa? dlm sedar x sedar da 23 ramadhan kan.. da yg pasti rmai da mule buat kuih rye dr mgu lepas lg... n bg yg tunjuk jer mesti da mule dpt kuih rye yg di order.... bg ak lak, mlm td br nk mule wat projek kuih rye ni... dlm mls2 tuh pon ak rajinkan gak wat kuih.. coz thn ni xbape nk ad bajet tok kuih rye... bju rye pon pkai mane yg ader jer.. thn ni terlalu byk duit yg keluar tok benda lain.. harap2 tok rye thn dpn xla mcm ni...

lepas jer anta mak ak blek dr niaga bazar, ak trs ke dapur.. cr bahan2 nk wat kuih... tp sebelah ptg mmg ak da ke bakers mall tok beli bahan... tp tertinggal gula castor.. tok resepi ni pon ak tmbh gule bese tuh.. mule2 buat adunan ak lembik sgt. coz terlebih pukul butter.. ak simpan dlu lam esbok bg keras.. tkot gak xjd.. tp alhamdulillah, akhirnya jd n sedap kt tekak kami berdua.. :)

resepi ni ak amek dr kak hanieliza.. tp kuih ak xde permata.. ak xletak ceri.. saje nk abeskan kelapa tuh.. pastuh kuning tuh ak gne putih telor (xelok membazirkan)... so jd ler mcm tuh ruper nyer... siap ader yg ireng2 lg.. terlebih bakar.. thanks kak lieza.. mintak halal yer resepi ni...

BISKUT KELAPA PERMATA

Bahan
250 g butter
200 g gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan kelapa kering
1 cawan tepung ubi ] diayakkan
1 1/2 cawan tepung gandum ]
bahan hiasan...ceri merah [ potong kecil ]

Cara
1. Tepung yg telah diayak digaulkan dengan kelapa supaya samarata.
2. Pukul butter dan gula sehingga sebati.
3. Masukkan telur dan esen vanila dan gaul lagi.
4. Masukan kelapa yg telah digaul rata dengan tepung tadi.
5. Gaulkan sehingga menjadi doh lembut.
6. Canaikan dan teraplah mengikut acuan kegemaran.
7. Hiaskan dengan ceri merah dan bakar selama 15 - 20 minit dalam suhu 180'C.
8. Sejukkan sebelum simpan dalan bekas kedap udara.

No comments: