10 November 2010

Tat telur Portugis sadis..

n3 kali ni sadis skit.. ak punye ler bersemangat nk cube.. tp hasilnyer agak mengecewakan.. bukan salah resepi... tp slh ak sendiri... huhuhu... terleka.. tu la padahnyer.... tp rase mmg best.. next time ak bole ulang balek.. try resepi ni pon coz ak nk abeskan stok puff pastry yg da lame dok terperuk lam esbok tuh.. en suami da bsing2 soh clearkan ape yg ptot lam esbok.. penoh sgt.... so, tgk ler hasilnyer kt bwh yer....

ni yg simple nyer..
inti juz letak coklat bar..
pon sedap..

ni la yg sadis nyer...
tat telur portugis...
tp kalo tak hangus mmg sedap..
coz yg hangus ni pon abes licin kene bedal...

resepi da cik mat gebu... len kali beli puff pastry ak nk wat g tat nih... nih resepi nye.. cnp dr blog CMG...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Kulit puff pastry secukupnya
2 kuning telur
200 ml whipping cream
50 ml air
40 gram gula halus (resipi asal 55 gram)- 40g pon manis gak kt tekak ak ni..
1/2 keping keju chesdale, disiat2
1 camca teh esen vanilla
1 titik pewarna kuning

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Satukan whipping cream bersama gula dan air, kacau rata dan didihkan perlahan menggunakan api kecil. Kuning telur tadi dikacau. Tuang sedikit whippung cream suam, dan kacau pantas dengan whisk sehingga sebati.
2. Tuang bancuhan telur tadi ke dalam baki whipping cream, masukkan juga esen vanilla, kacau lagi dan masak hinga sedikit pekat, gunakan api kecil, masukkan keju yang telah disiat2 kecil, kalau hingga larut dan sejukkan.
3. Puff pastry dipotong mengikut saiz acuan tat, tekat kemas dah potong lebihannya. Buat hingga siap. Tuang 3/4 penuh dengan no. 2, buat hingga habis dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit, atau hingga kuning keemasan.
4. Sejukkan atas jaringan sebelum dikeluarkan dari acuan...

No comments: