03 November 2010

Western


wa... dengan bangga nye ak nk tunjuk piza ak yg 1st time jd nih.. slalu buat xder besh cmnih... coz roti nyer mmg lembut n sedap... topping die ak buh jer ape yg lam esbok.. jd penoh... resepi kali ni ak gune dr kak hana...sifu alam maya ak tuh... sblm nih bkn slh resepi.. myb ak yg xbape phm.. ader sukatan yg xbtol agak nyer.. kali ni mmg ak telek btol2 resepi tuh sebelom buat.. dan akhirnya menjadi... so, ni ler mknn mlm kami... yg ats tuh frozen... tgh membakar ak goreng.. takot xckop piza tuh... lgpon ak lom pndai wat tepong tempura.... bila ak wat die mcm terlebih serap minyak lak... kene cube byk kali... tok piza ak juz buat stgh adunan dr resepi.. berdua je kan.. tkot muak lak mkn piza jer....

ni resepi die.. dr kak hana... time kaseh bebyk yer kak... :)

Bahan-bahan
  • 300 g tepung gandum
  • 6 g instat yeast
  • 20 g mentega
  • 10 g gula halus
  • 1 camca teh bread improver (optional)
  • 1/4 camca teh garam
  • 1 1/2 camca besar madu
  • 170 ml air
  • Sedikit tepung untuk ditabur
Cara-cara
  1. UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal. Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.

No comments: