ak buat muffin lagik!!.. lom ader mood nk buat kek.. manjang cube wat kek span xjd jer.. kdg2 naik xcantik la.. bantat la.. tp ak lom putus asa lagik.. ngah cr resepi yg simple nk cube nti.. br xmembazir.. ak rajin wat muffin coz simple.. nk godek2 pon xlme.. bile siap pon puas ati jer.. resepi amek dr kak hana.. tp kali ni ak xbuat crumble tuh.. coz nk cpt. xrugi cube.. tmbh2 bile mkn panas2.. mmg sedap!! tq kak hana
Resepi Blueberry Muffin / Blueberry Streusel Muffin
sumber : hanamemories
Bahan-bahan
- 400g tepung gandum
- 250g gula - leh less
- 2 biji telur size L
- 200ml susu segar@cair
- 11/2 sk baking powder
- 1/2 sk garam
- 100g mentega tawar sejuk - potong dadu
- 30g mentega - cairkan
- 200g blueberry segar @ leh gune blueberry filling sbg inti
- 1 sudu makan parutan kulit lemon
- Panaskan oven suhu 200darjah. Sediakan mangkuk@cup dan muffin tray.
- Campur susu dan telur ke dalam mangkuk dan kacau rata menggunakan whisk.
- Mangkuk lain, campurkan tepung, gula, baking powder dan garam. Gaul rata. Masukkan mentega sejuk dan hancur2kan seperti breadcrumbs.
- Ambil 150g campuran tepung tadi ke dalam mangkuk lain. Percikkan mentega cair dan kacau menggunakan garfu hingga sebutir-sebutir seperti breadcrumbs. Mentega cair tk perlu semuakan jika sudah mencukupi. Ketepikan.
- Masukkan bluberry dan juga kulit lemon ke dalam baki adunan tepung. Masukkan pula campuran susu dan telur tadi. Kacau menggunakan spatula@senduk kayu asal sebati.
- Tuang adunan ke dalam cup hingga hampir penuh. Taburkan dengan tepung serbuk breadcrumbs tadi. Bakar selam 20-25min atau hingga masak.
- Biarkan sebentar 5 minit dalam loyang. baru keluarkan dan sejukkan di atas redai.
- Hidangkan hangat.
No comments:
Post a Comment