kali ni ak mencube nasib dengan muffin... alhamdulillah.. menjadi jugak akhirnya... mmg sedap.. xrugi ak mencube nyer... tp sepatut nya bahagian atas tu bukan nya letak kelapa kering.. tp ak jer yg memandai2 letak..... lepas nih bole ler mula projek muffin.. coz senang jer nk buat nyer.. n hasil nyer tak mengecewakan... terima kasih kepada tuan punya resepi....(yg btol tgh cr sape empunya resepi.. coz ak salin jer.. lupe lak nk amek tuan punye... ) coz dulu ak lom ader minat nk berblog nih... juz minat kumpul resepi... da kawen br timbul minat mencube pulak....
update... ni resepi nyer... amek dr rinchan fotopages.... tq bebyk....
MUFFIN PANDAN
Sumber : -Cari.com
Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau) - xde stok
*1/2 tsp pandan essence - xde stok
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc. - gune kelapa kering.huhuh..
Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya . ( kite gune pandan emulco)
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.
update... ni resepi nyer... amek dr rinchan fotopages.... tq bebyk....
MUFFIN PANDAN
Sumber : -Cari.com
Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau) - xde stok
*1/2 tsp pandan essence - xde stok
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc. - gune kelapa kering.huhuh..
Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya . ( kite gune pandan emulco)
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.
No comments:
Post a Comment