ha.. kali ni ak cube buat shortbread lak... mule2 ak bakar lam loyang 4 segi tuh.. pas tuh ader balance lg ak pun msk ler lam bekas yg lam pic tuh.. lam loyang nyer tah mane tah pic nyer... (walhal xmaek pun.. coz xmenarik)... tp cam bese ler.. rase ttp mabeles... siap bw g ofc lg... law simpan kt uma ni mmg berzaman ler nk abeskan.. tggl berdua je kan.. pas dinner da kekenyangan ngadap tv.. mane dan nk tmbh lg isi prot nih.. jalan terbaik bwk ofc... biar dorg yg abeskan even xsodap!!!.. tp sume puji sedap... coz xkeras.. elak jer berderai nyer... kire ok ler tuh kan... leh la wat kuih raye pas ni.. ahakssss....
tgk ler rupe yg ak deco tuh... men hentam jer.. nk wat lorek2 manjang tuh ak xreti g... maklum ler bdk br blaja kan.....
okeh ni resepi die.. ak cnp jer dr k.hana .. again!! thanks yerk kak(walau akak xtaw sy cnp resepi nih!!coz ak lawat blog die tanpa tggl kan kesan).......
Bahan-bahan :
* 250gm butter
* 70gm gula caster
* 250gm tepung gandum
* 3 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar tepung jagung
* 50gm cornflake, dikisar halus (ak campur nestum skit)
* 30gm badam kisar
* 200gm coklat masakan
* 1 sudu besar shortening
* 100gm coklat putih
Cara-cara:
* Lengser loyang segiempat 10in x 10in dgn sedikit butter.
* Pukul butter dan gula hingga kembang.
* Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam dan cornflake kisar.
* Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hingga menjadi doh, tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung.
* Tekan dalam loyang. Kalau ada loyang cutter, boleh digunakan.
* Bakar pada suhu 160 darj celc selama 40min. Sejukkan seketika.
* Cairkan coklat masakan + shortening secara double-boiler dan tuangkan ke atas shortbread. Lorekkan dengan coklat putih cair. Biarkan sehingga keras dan boleh la dipotong. Kalau guna cutter, tekanlah semula cutter tu atas shortbread selepas menuang coklat cair dan dilorek. Jgn tunggu sampai keras, nanti patah pulak cutter tuu....
No comments:
Post a Comment