carrot cake.. tetibe lak terasa nk mkn kek nih.. pestime buat mase raye dlu.. tu pon xsmpt nk rase.. coz hidang kt tetamu.. kali ni rase sendiri.. mmg xdinafikan kek nih sedap.. ppt la sume ckp sedap (igtkan nk sedapkan ati ak je..) kali bakar lam 2 versi.. separuh adunan msok lam bekas kek.. lg separuh msok lam paper cup.. yg lam bekas kek tu nk bg kawan.. dlm bekas cc ak yg ngap sendri...
msok lam kotak.
Resepi : Carrot Kek
Sumber : hanamemories
Bahan-bahan Cara-cara
50 gm mentega
215 gm krim keju
130 gm gula aising - hana kurangkan
1 camca teh esen vanilla - hana ganti jus lemon
> pukul semua sebati dan sapukan atas kek.
ataupon yg nih! resepi k.nor! sama jerk lbh kurang.. (ak gune frosting yg nih)
125g creamcheese
60g butter
60g gula - leh kurangkan
sesudu kecil jus lemon - optional
> Pukul semua bhn hingga lembut dan gebu! sapukan ke atas carrot cupcake. kalau tak habih, bleh wat krim apa2 jenis swiss roll cake.
Resepi : Carrot Kek
Sumber : hanamemories
Bahan-bahan
- 3 cawan lobak merah -di parut
- 4 biji telur
- 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai (ak gune 3/4 cwn mmg da ok)
- 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp! (letak madu gak)
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan golden raisin
- 1 cawan walnut- roast & crush (xletak)
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh soda bikarbonat- hana kurangkan
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh serbuk kayu manis - x letak (ak buh.. n sedap!!)
- Topping/Glazing
- 1 1/4 cawan gula icing
- 3 oz creamcheese ( maaf ya, nnti i convert into gm)
- 1 sudu makan corn syrup ( boleh diganti ngan golden syrup)
- 1 sudu teh vanilla extract
- Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
- Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
- Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
- Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
- Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
- Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
- Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
- Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
- Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.
50 gm mentega
215 gm krim keju
130 gm gula aising - hana kurangkan
1 camca teh esen vanilla - hana ganti jus lemon
> pukul semua sebati dan sapukan atas kek.
ataupon yg nih! resepi k.nor! sama jerk lbh kurang.. (ak gune frosting yg nih)
125g creamcheese
60g butter
60g gula - leh kurangkan
sesudu kecil jus lemon - optional
> Pukul semua bhn hingga lembut dan gebu! sapukan ke atas carrot cupcake. kalau tak habih, bleh wat krim apa2 jenis swiss roll cake.
2 comments:
sedap nyer tengok topping dia tu...rasa nak colek colek je..hehe
hehe.. org br blaja kak.. byk nk kene blaja dr akak lg nti.. :)
Post a Comment