demam muffin da ilang da.. stok stroberi pon tinggal skit jer lg.. kali ni cube wat kek la.. tp amek yg jln mudah nyer.. tiramisu kek. juz beli span kek or swiss roll je. pastu godek2 cheese cream. da siap.. resepi ak masih gunakan kak hana punya. bukan xde resepi org len.. tp lam list resepi ak byk amek dr kak hana. blog masakan yg mula2 ak jelajah pon kak hana gak. ade je resepi dr org len. tp tgh beratur tok dicube. ni pon kes teringin nk mkn tiramisu kek. ak buat versi kecik nye. lam bekas dessert.
Resepi : Tiramisu Kek
Sumber : kak Hana
Bahan-bahan (ak buat separuh adunan)
- 1 biji sponge kek atau apa2 kek(ak gune swissroll perasa kopi)
- 250ml whipping cream
- 200ml cream cheese
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
- 1 sudu makan serbuk nescafe (xletak coz da perasa kopi)
- serbuk koko untuk hiasan
- hana tmbh almond nibs kat tepi tuh...sajer jerk :D (xletak coz dlm mangkuk)
Cara-cara
- Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
- Satukan gula, cheese dan cream
- Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
- Potong kek pada 2 bahagian
- Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
- then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
- Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
- kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
- Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...
budak br belajar mcm ak nih mmg ptt cube resepi yg simple2 jer. coz ak da cube wat span kek lom menjadi lagi.. ader jer benda yg ak xpuas ati.. lenkali leh cube yg lebih thriller lg.. skrg tgh simpan duit nk pindah uma sendiri.. byk duit nk gune. kene jimat. kalo cube resepi xjd kan rugi tu.. hahaha.. alasan kan!!
No comments:
Post a Comment